:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
  29°C bezchmurnie

Wilno od kuchni w bibliotece NOK

edukacja, Wilno kuchni bibliotece - zdjęcie, fotografia

 

Z okazji Tygodnia bibliotek, zapraszamy na spotkanie autorskie z Ewą Wołkanowską-Kołodziej - wilnianką, autorką książki „Wilno. Rodzinna historia smaków”. Czemu cepeliny to litewskie danie narodowe, których prawdziwi patrioci nie powinni jeść? Dlaczego prosząc na wileńskim bazarze o jagody, można dostać maliny? Na te i inne pytania odpowie nasz gość.

Ewa Wołkanowska-Kołodziej – wilnianka mieszkająca w Warszawie. Pracuje jako dziennikarka specjalizująca się w tematyce społecznej. Publikowała m.in. w „Gazecie Wyborczej”, „Dziecku”, „Nowej Europie Wschodniej”, „Traveler. National Geographic”. W 2018 otrzymała główną nagrodę Festiwalu Twórczości Wrażliwej w kategorii reportaż. Nominowana do najważniejszych polskich nagród prasowych: Grand Press i nagrody Newsweeka im. Teresy Torańskiej. Dwukrotna finalistka konkursu o Stypendium dla Młodych Reporterów im. Ryszarda Kapuścińskiego “Herodot”. Jej książka „Wilno. Rodzinna historia smaku” przetłumaczona została także na język litewski (Terra Publica 2017). W trakcie spotkania Ewa Wołkanowska-Kołodziej opowie o tajemnicy czarnego chleba, miłości do kartofli, gościnności, której motto brzmi: „Lepiej gościa zabić niż wypuścić głodnego” oraz wpływie kołdunów na relacje polsko-litewskie. Porozmawiamy również o współczesnym Wilnie i życiu na Litwie, obejrzymy zdjęcia oraz spróbujemy litewskich produktów. Nie może Was zabraknąć – zapraszamy!

Więcej o tym, co u nas: www.biblioteka.nadarzyn.pl


Wilno od kuchni w bibliotece NOK komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się