Reklama

Żywność Ekologiczna, Bio czy Organic? Którą wybrać?

Zgodnie z obowiązującymi na terenie całej Unii Europejskiej regulacjami (Rozporządzenie (UE) 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych) określenia: ekologiczny, bio (biologiczny) czy organiczny odnoszą się do produktów, które powstają dokładnie w tym samym systemie jakości. Wszystkie dotyczą produktów powstałych na bazie plonów rolnictwa ekologicznego w kontrolowanych, certyfikowanych zakładach i przetwórniach. Produkty te muszą posiadać certyfikat i oznaczane są unijnym logo żywności ekologicznej (tzw. Ekoliściem). Skąd w takim razie tyle określeń na ten sam sposób produkcji? Wynika to z różnorodności zwyczajów i języków w Unii Europejskiej. Określenie BIO czy Biologiczny pochodzi przede wszystkim z krajów niemieckojęzycznych oraz Francji. Kraje anglojęzyczne używają natomiast, w kontekście rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej, określenia organic.

 

 

Żywność ekologiczna pochodzi z rolnictwa ekologicznego począwszy od pola, a skończywszy na półce sklepowej. Rolnictwo ekologiczne polega na produkcji surowców rolno-spożywczych ale również ich przygotowaniu do obrotu, przetwórstwu, konfekcjonowaniu, a także imporcie z krajów trzecich spełniających wymogi Unii Europejskiej. Głównym założeniem rolnictwa ekologicznego jest wykorzystanie środków i substancji powstających naturalnie w przyrodzie. Jako nawozy dopuszczalne jest stosowanie obornika, kompostu, mielonych mączek skalnych, kredy, wapieni, dolomitów oraz fosforytów pochodzenia naturalnego. Zakazane jest natomiast stosowanie chemicznych analogów substancji które powstają naturalnie w przyrodzie. Nie stosuję się tutaj przede wszystkim sztucznych środków ochrony roślin dzięki czemu żywność ekologiczna nie posiada ich pozostałości. Produkty pochodzące z ekologicznego rolnictwa zawierają więcej suchej masy, mają często więcej wartości odżywczych a przede wszystkim nie niosą żadnych negatywnych skutków konsumentom.

Zwierzęta pozyskane z chowu ekologicznego konsumują naturalną pasze która nie zawiera antybiotyków, sztucznych odżywek ani innych stymulatorów wzrostu. Zwierzęta utrzymywane są w dobrostanie, mają dostęp do pastwisk i wybiegów dzięki czemu są na ogół zdrowsze niż te pozyskiwane z masowej produkcji.

W produktach ekologicznych wieloskładnikowych minimum 95% masy surowca wyjściowego muszą stanowić certyfikowane składniki aby na etykiecie mogło zagościć unijne logo. W rzeczywistości jest to najczęściej 100% składników bio ponieważ te 5 % dopuszczalnych składników to wąska lista surowców wymienionych w załączniku do rozporządzenia UE, mających niewielkie zastosowanie w polskiej kuchni. Produkty takie mają przez to krótszą datę ważności, a co za tym idzie nie zalegają miesiącami na półkach sklepowych.

Produkcja żywności ekologicznej niesie również korzyści środowiskowe. Nie stosując sztucznych środków ochrony roślin i nawozów, nie zubaża zasobów naturalnych oraz nie zanieczyszcza środowiska. Przyczynia się natomiast pośrednio do ochrony przyrody.

Źródło:

https://jemyeko.com/o-zywnosci-ekologicznej/

https://biokurier.pl/zywnosc-ekologiczna-informacje/organic-bio-eko-czy-sa-roznice/

Aktualizacja: 18/03/2024 15:29
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do