Reklama

Młodzi specjaliści z mazowsza od ekologicznej żywności

19/06/2015 03:14



Wczoraj w urzędzie marszałkowskim odbył się drugi etap – finałowy konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Wzięli w nim udział uczniowie podstawówek i gimnazjów z Mazowsza. Ich zadaniem było rozwiązanie testu z pytaniami zamkniętymi i jednym pytaniem otwartym. Zwycięską szkołą w obu kategoriach wiekowych został Zespół Szkół w Sterdyni. Nagrody wręczyli dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Kazimierz Porębski oraz Andrzej Kołodziejczyk z Agencji Rynku Rolnego.


Do urzędu przyjechali najlepsi – laureaci etapu szkolnego tego konkursu. W drugim etapie uczniowie mieli za zadanie odpowiedzieć na 33 pytania zamknięte oraz pytanie otwarte. Dotyczyły one m.in. polskich organizacji ekologicznych, wartości odżywczych niektórych produktów spożywczych, a także ochrony środowiska czy kwestii zdrowotnych.


– Mamy za sobą dwunastą edycję tego konkursu i ciągle umacniam się w przekonaniu, że warto go robić. Za każdym razem mamy do czynienia z bardzo zdolną młodzieżą i coraz lepiej prowadzoną przez nauczycieli – podsumował zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Kazimierz Porębski.


Zwycięzcy tegorocznej, trzynastej już edycji w kategorii dla szkół podstawowych (klasy IV-VI) to: Klaudia Pogorzelska z ZS w Sterdyni w pow. sokołowskim (I miejsce), Aleksandra Książak z SP w Różanie w pow. makowskim (II miejsce) i Magdalena Wiślańska z SP nr 2 w Zielonce w pow. wołomińskim (III miejsce). Wśród gimnazjalistów najlepsi okazali się Dorota Romańczuk z ZS w Sterdyni (I miejsce), Katarzyna Ziemek z ZS nr 1 w Goworowie w pow. ostrołęckim (II miejsce) oraz Mateusz Chełstowski z gimnazjum w Starym Lubotyniu w pow. ostrowskim (III miejsce). Zwycięzcy otrzymali w nagrodę nowoczesny sprzęt elektroniczny.


 

 

 

 
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do