Reklama

Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ważnym sygnałem dla polskich firm

16/11/2014 03:59



Sejm RP przyjął ustawę wprowadzającą zakaz sprzedaży niezdrowej żywności w sklepikach szkolnych. To ważny komunikat nie tylko dla rodziców i nauczycieli, lecz także dla producentów zdrowej żywności. Od roku szkolnego 2015/2016 będą oni głównymi dostawcami produktów spożywczych w placówkach szkolnych, a tym samym mogączynnie włączyć się w ogólnopolską akcję walki z problemem otyłości wśród dzieci.


W Polsce systematycznie wzrasta liczba uczniów z nadwagą. Najnowsze badania Światowej Organizacji Zdrowia pokazują, że aktualnie z nadmiernymi kilogramami zmaga się ok. 29% polskich jedenastolatków. Niestety, wedle danych WHO – Polska zajmuje w tej kategorii wiekowej pierwsze miejsce. Głównymi przyczynami nadwagi i otyłości wśród dzieci szkolnych jest niski poziom aktywności fizycznej. W tym kontekście badania WHO przeprowadzone w 37 krajach uplasowały polskich uczniów dopiero na 34. miejscu. Problemem jest również niewłaściwa dieta młodzieży uboga w owoce, warzywa i składniki odżywcze. Wysokokaloryczne przekąski, chipsy ziemniaczane,słodycze, gazowane napoje i fast-foody do tej pory dostępne były na wyciągnięcie ręki, prawie w każdym szkolnym sklepiku. Mimo, że jako stały element codziennej diety wpływają one negatywnie na stan zdrowia dzieci i młodzieży szkolnej.


Aby przeciwdziałać temu narastającemu problemowi, 23 października 2014 r. Sejm przyjął nowelizację ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Od przyszłego roku szkolnego (2015/2016) niezdrowe jedzenie ma zniknąć ze stołówek i sklepików szkolnych. W placówkach pojawią się m.in.: owoce, warzywa, nabiał, kanapki, czyli produkty pełnowartościowe, mające pozytywny wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie, koncentrację i wygląd uczniów. Producenci słodyczy i fast-foodów nie mogą być z tej nowelizacji zadowoleni, natomiast powody do optymizmu mają producenci zdrowej i naturalnej żywności oraz sadownicy.


Przykładem firmy, która od lat włącza się w promocję zdrowego odżywiania w szkołach i przedszkolach jest Crispy Natural. Firma z Kalisza produkuje naturalne chipsy z polskich owoców i warzyw. Dzięki procesowi suszenia w niskiej temperaturze, produkty nie zawierajądodatku tłuszczu anicukru – chrupiące plasterki z jabłek, truskawek,brzoskwiń, pomidoraczy marchwi są przekąską niskokaloryczną i pełną wartości odżywczych. „Nasza firma z radością przyjęła informację o działaniach podjętych przez Sejm w zakresie walki z problemem otyłości wśród dzieci. – mówi Elżbieta Machlańska – przedstawiciel zarząduCrispy Natural. – Dla naszej firmy to bardzo dobra wiadomość. Rozszerzanie dystrybucji to kluczowy element rozwoju przedsiębiorstwa. Obecnie przetwarzamy rocznie ok. 5 tys. ton polskich jabłek i prognozujemy, że liczba ta będzie się zwiększać.”


Działania Ministerstwa Zdrowia są przez producentów zdrowej żywności rozpatrywane nie tylko w kontekście ekonomicznym, lecz także edukacyjnym. Firmy wdrażające inicjatywy z zakresu społecznej odpowiedzialności widzą ogromny potencjał na polu walki z otyłością wśród dzieci. Firma Crispy Natural w październiku ruszyła z drugą już edycją ogólnopolskiego programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii, który skierowany jest do uczniów szkół podstawowych, ich rodziców i nauczycieli. Program połączony z konkursem dla szkół promuje zdrowy styl życia, aktywność fizyczną, kształtowanie mądrych nawyków żywieniowych i postawy proekologiczne.


Tego rodzaju przedsięwzięcia w połączeniu z wyraźnymi zmianami w menu polskich szkół – mogą przynieść efekty w postaci poprawy stanu zdrowia dzieci i młodzieży. By działania były w pełni skuteczne – muszą się w nie zaangażować wszyscy – zarówno producenci zdrowej żywności, jak i kadra pedagogiczna, rodzice i sami uczniowie.


Więcej informacji na www.crispynatural.pl oraz www.porcjapozytywnejenergii.pl





Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do