
Biedronka, kontynuując współpracę z Instytutem Żywności i Żywienia, zachęca klientów do wdrażania w życie zasad dobrego odżywiania się i wprowadza do swojej oferty nową linię produktów „kcalculation - licz kalorie!”. Produkty, których wartość kaloryczna nie przekracza 100 kcal i dzięki temu stanowią ciekawą propozycję m.in. dla przekąsek szkolnych, promowane są w najnowszym folderze „Apetyt na szkołę”.
Biedronka od lat podejmuje wiele działań na rzecz promocji zdrowego stylu życia i dobrego odżywiania się, co znajduje odzwierciedlenie także w ofercie. Tym razem przygotowała nową linię własną niskokalorycznych produktów spożywczych „kcalculation - licz kalorie!”. Dzięki czytelnym etykietom z wyraźnie zaznaczoną liczbą kilokalorii każdy klient z łatwością policzy wartość kaloryczną spożywanych przez siebie posiłków.
W ofercie Biedronki znalazły się produkty pakowane w porcjach do 50 kcal lub 100 kcal, idealnie nadające się na przegryzkę w ciągu dnia czy drugie śniadanie do szkoły. Wśród propozycji klienci znajdą na półkach sklepów sieci m.in. przygotowane do bezpośredniego spożycia „Marcheweczki Vital Fresh” oraz „Chrupiące plasterki jabłka Vitanella”. Kolejną propozycję na przekąskę stanowią „BIO wafle ryżowe Vitanella” z amarantusem, o niskiej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukrów lub „Wafle ryżowe Vitanella” z żytem, o zwiększonej zawartości błonnika oraz rodzynki sułtańskie BakaD’Or Kids, zawierające w porcji jedynie 50 kcal. Artykuły z linii „kcalculation - licz kalorie!” dostępne są w małych opakowaniach i z powodzeniem zmieszczą się do podręcznej torby lub szkolnego plecaka.
Eksperci IŻŻ zalecają, aby swoje codzienne menu komponować z uwzględnieniem dziennego zapotrzebowania na kalorie. Ich zdaniem, w ciągu całego dnia najlepiej jest spożywać pięć posiłków - trzy zasadnicze, czyli: śniadanie, obiad oraz kolację i dwa pomiędzy nimi, czyli drugie śniadanie i podwieczorek. Częstsze jedzenie mniejszych porcji sprawia, że nie pojawiają się ataki wilczego głodu, które nękają głównie osoby będące na diecie. Należy przy tym także pamiętać, aby się nie przejadać - wielkość porcji powinna zostać dostosowana do poziomu naszej aktywności fizycznej. Odpowiedzią na te zalecenia jest właśnie linia produktów „kcalculation - licz kalorie!”.
Biedronka od lat podejmuje wiele działań na rzecz promocji zdrowego stylu życia i dobrego odżywiania się. Z Instytutem Żywności i Żywienia współpracuje od 2009 roku, m.in. angażując się w akcję edukacyjną „Czytaj etykiety”, której celem jest nauczenie konsumentów poprawnego czytania informacji zawartych na opakowaniach. Wiosną br. również w ramach współpracy przygotowany został folder tematyczny z prozdrowotnymi wskazówkami pt. „Wiesz, co jesz”.
Sieć angażuje się także w inne inicjatywy. Realizuje program „5 garści zdrowia”, zachęcający do spożywania 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jako pierwsza sieć handlowa w Polsce zaczęła też w ramach produktów marki własnej oferować produkty bezglutenowe, zaopiniowane i potwierdzone przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Ponadto w samym 2014 roku, Biedronka wspólnie z dostawcami, ograniczyła w artykułach spożywczych marki własnej substancje, których w Polsce spożywa się za dużo. W ten sposób w ubiegłym roku na rynek zostało wprowadzonych mniej soli - o 38 ton, tłuszczu – o ponad 250 ton i cukru – o ponad 120 ton.
Więcej informacji na temat aktualnej oferty, w tym folderu „Apetyt na szkołę” i nowości produktowych, znajduje się na stronie internetowej www.biedronka.pl
Ograniczanie wartości kalorycznej posiłków, poprzez jedzenie mniejszych porcji lub liczenie ilości spożywanych kalorii, jest wskazane dla zachowania zdrowej i smukłej sylwetki.
Otyłość staje się jednym z podstawowych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie, w konsekwencji czego kontrola masy ciała przedstawia się jako jedno z trudniejszych zadań stojących przed dzisiejszymi konsumentami. Podstawą zapobiegania i leczenia otyłości okazuje się modyfikacja stylu życia, polegająca m.in. na kontroli wielkości porcji posiłków i przekąsek oraz częstotliwości jedzenia.
Wiele osób przyzwyczaiło się do jedzenia większych porcji. Większość gotowych potraw typu fast food jest bardzo kalorycznych, tak więc mała ich porcja daje dużą dawkę energii. Często osoby tak odżywiające się nie zdają sobie sprawy z bardzo wysokiej wartości energetycznej tych potraw i w rezultacie jedzą więcej kalorii, niż potrzebuje ich organizm.
Warto jednak pamiętać, że przemysł spożywczy oferuje konsumentom coraz bardziej zróżnicowaną ofertę produktów w różnych porcjach, biorąc pod uwagę również te osoby, które nie chcą się przejadać. Wymaga to jednak ze strony klientów czytania etykiet i świadomego wyboru właściwych produktów. Zauważalne jest dążenie do lepszego oznakowania produkowanej żywności, zmniejszenia zawartości cukru, tłuszczu i soli w artykułach spożywczych, a także do sprzedaży małych porcji, aby ograniczyć problem nadmiernego spożycia. W większości przypadków sukces w walce z nadwagą to efekt zmniejszenia porcji.
Dania o niskiej kaloryczności
Wraz z modą na szczupłą sylwetkę pojawił się w Polsce szereg produktów określanych umowną nazwą „light”. Są one odpowiednikami tradycyjnych produktów, cechującymi się jednak zdecydowanie niższą kalorycznością. Najczęściej takie produkty otrzymywane są poprzez obniżenie zawartości tłuszczu w recepturze lub używanie niskotłuszczowych surowców oraz zastąpienie cukru sztucznymi środkami słodzącymi.
Przeznaczone są głównie dla osób, które odchudzają się lub mają trudności z utrzymaniem właściwej masy ciała. Ale wybieranie produktów o obniżonej zawartość tłuszczu jest wskazane dla wszystkich, nie tylko dla osób z nadwagą. Należy pamiętać, że tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, jeżeli spożywamy go za dużo, ma niekorzystny wpływ na zdrowie: przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, co może prowadzić z kolei do miażdżycy tętnic.
Produkty o obniżonej zawartości cukru, czy posiadające zamiast cukru sztuczne środki słodzące, pomagają nie tylko otyłym, ale i osobom z cukrzycą. Pozwalają im na zjedzenie produktów dotąd zakazanych.
Do niskokalorycznych dań należą mrożonki, tj. zupy czy warzywa na patelnię – pod warunkiem, że nie zostaną do nich dodane zbyt duże ilości tłuszczu typu: kostki rosołowe, olej, masło, smalec, itd. Z innych niskokalorycznych potraw można wymienić sałatki z warzyw czy owoców. Pułapką kaloryczną może być jednak sos. W tym wypadku unikać należy majonezu, śmietany, masła, a zamiast tego używać jogurtu naturalnego niskotłuszczowego, octu balsamicznego, niewielkiej ilości oliwy czy oleju oraz soku z cytryny. Decydując się na produkty zbożowe, warto sięgać po te z pełnych ziaren, a wybierając produkty mleczne, najlepiej decydować się na te niskotłuszczowe. Z mięs najlepiej wybierać chude mięsa, jak kurczak i indyk bez skóry, wołowina, chuda wieprzowina, królik, cielęcina, chuda jagnięcina czy ryby.
Wszystko jednak zależy od przygotowania. Produkty smażone, obsmażane czy duszone na tłuszczu będą bardziej kaloryczne niż gotowane czy pieczone, duszone bez dodatku tłuszczu. Jeżeli na etykiecie mamy możliwość wyboru sposobu przygotowywania np. w piekarniku, mikrofali czy smażenie na patelni, wybierać należy dwa pierwsze sposoby. Nie wymagają one tłuszczu, który jest najbardziej kalorycznym składnikiem dania.
Dr n. med. Agnieszka Jarosz, Kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie