Reklama

Restauracja MAX Premium Burgers otwarta

   W środę 1 marca o godzinie 10 otwarto nowy lokal przy ulicy Królewskiej 54D w Grodzisku Mazowieckim. To 22. restauracja sieci w Polsce i 8. w aglomeracji warszawskiej.

Już na kilkadziesiąt minut przed premierowym otwarciem drzwi ustawiła się kolejka oczekujących gości. Część z nich skusił z pewnością zaplanowany prezent, jakim była karta podarunkowa o wartości 100 zł do wykorzystania podczas kolejnych wizyt. Cieszyć się nią mogło 50. pierwszych klientów. Zadbano również o zmotoryzowanych, którzy otrzymali naklejkę na szybę gwarantującą 10% zniżki w programie Drive Thru Club.

Nowy lokal z charakterystycznym dla sieci wnętrzem zapewnia 70 miejsc siedzących wewnątrz, 50 na zewnątrz, 27 miejsc parkingowych oraz stojak na rowery.

Dla każdego coś dobrego

Szwedzka sieć szczyci się przede wszystkim bardzo zróżnicowanym menu, obejmującym pozycje uwzględniające różne potrzeby klientów. Znaleźć można tam w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa, ale również propozycje wegańskie i wegetariańskie, które ponoć niemalże nie różnią się w smaku od wołowiny czy kurczaka. Przywiązują do tego dużą wagę, gdyż w trosce o klimat starają się, aby co drugi sprzedawany burger nie był z czerwonego mięsa, bo to ono powoduje największe szkody dla środowiska.  

Nad menu czuwa przede wszystkim Jonas Mårtensson, który był kucharzem uznanych szwedzkich restauracji, a przez kilka lat pracował na dworze króla. Obecnie odpowiada za receptury w MAX Premium Burgers i to w głównej mierze dzięki niemu można tam co jakiś czas próbować wymyślnych sezonowych propozycji z całego świata.

Pomoc środowisku i potrzebującym

Zespół MAX Premium Burgers podkreśla, że środowisko jest dla nich bardzo istotną kwestią i starają się nie tylko mu nie szkodzić, ale wręcz pomagać: - Oprócz tego, że serwujemy przepyszne burgery, to jeszcze jesteśmy przyjaźni dla środowiska. Oznacza to, że na 100% wyemitowanego CO2, absorbujemy 110%, co udaje się między innymi dzięki sadzeniu drzew, głównie w środkowej Afryce i Azji. Nasze menu ma pozytywny wpływ na środowisko, co oznacza, że osoby, które próbują naszych dań, jednocześnie robią coś dobrego dla planety – mówi Jerzy Jakubiak, Head of Development w MAX Premium Burgers.

Szwedzka sieć stara się pomagać nie tylko klimatowi, ale również potrzebującym: - My, jako firma rodzinna, możemy sobie pozwolić na to, by realizować marzenia właścicieli. Rodzina Bergforsów, która stworzyła tę firmę, postanowiła sobie, że będą dzielić się tym, co mają. I tak na przykład właściciele z zysku netto firmy przeznaczają, w zależności od roku, od 7 do 10% na organizacje, które działają na rzecz zapobiegania ubóstwu na świecie – dodaje Jakubiak. 

Historia MAX Premium Burgers

Jest to rodzinna firma założona w 1968 roku w Szwecji przez Curta Bergforsa, na której czele stoją dziś bracia Richard i Christoffer, synowie założyciela. MAX był jedną z pierwszych sieci serwujących burgery w Europie, gdzie pojawił się na trzy lata przed McDonald's. Sukcesywnie otwierał kolejne restauracje, stał się ogólnokrajową siecią w Szwecji, a pierwsze zagraniczne lokale otworzył w Norwegii i Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Aktualnie MAX zatrudnia 7500 osób, ma 191 restauracji w pięciu krajach, a obroty w 2022 r. wyniosły 4,1 mld koron szwedzkich.

 

Tekst & Foto - Kuba Koprzywa
Foto - Tomasz Malczyk

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do