Reklama

Wielka kulinarna podróż dookoła świata w Pruszkowie

Podróże nierozerwalnie kojarzą nam się z jedzeniem, bo połączenie tych dwóch przyjemności tworzy harmonię dla ducha i ciała. Food Trucki dają nam możliwość poznania potraw z różnych zakątków Polski i świata, bez wyjeżdżania z ukochanego miasta. Popularność kuchni na kółkach jest ogromna, nie tylko dzięki smacznym potrawom, ale swojemu fenomenowi, że takich smaków nie znajdziemy nawet w najbardziej wyszukanych restauracjach.

W miniony weekend w Pruszkowie odbył się I Festiwal Smaków Food Trucków.  Choć wiosenna pogoda w sobotę nie dopisała, ale w niedzielę było już bardzo ciepło, fanów dobrego jedzenia nie zabrakło, przyczepki, które stanęły na placu Centrum Kultury i Sportu w Pruszkowie, miały długie kolejki smakoszy. Zmotoryzowane restauracje serwowały nie tylko klasyki streetfoodu, oczywiście najlepszym wydaniu – burgery, zapiekanki, frytki pod różnymi postaciami – czy osławione hot dogi, ale również można było spróbować dań z najodleglejszych zakątków świata – Azji czy Ameryki Południowej. Mięsożercy mieli ogromny wybór potraw mięsnych, ale nie zabrakło też smaków dla foodtruckowych miłośników wegetariańskich dań i wegańskich. Wszystkie pyszności nęciły wspaniałymi zapachami i wyglądem: pikantne potrawy meksykańskie, wyraziste dania indyjskie, kubańskie kanapki, wyszukana pizza, niesamowite azjatyckie pierożki czy mięsna gwiazda – pastrami.

Gdy głód został zaspokojony koniecznie trzeba było spróbować pysznych deserów i oryginalnych słodkości. Królowały gofry w różnym kształtach i z ciekawymi dodatkami, ale przyciągały zapachami też bardziej wyrafinowane pyszności jak: pieczone kasztany, tradycyjne hiszpańskie wypieki churros, kultowe amerykańskie donuty, owoce w czekoladzie, bubble waffles, wyśmienite lody i ciekawe węgierskie ciastka kominkowe. Po takiej uczcie zapach palonej wybornej kawy zapraszał do spróbowania, fani tego napoju mieli okazję napić się kawy w różnych wydaniach, zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie zabrakło też oryginalnych smaków piwa i orzeźwiającego cydru. A młodsi uczestniczy uczty sączyli smaczną lemoniadę.

Organizatorzy czuwali również nad zapewnieniem atrakcji dla wszystkich odwiedzających kuchnie na kółkach. Dzieci korzystały ze strefy zabaw, i można było zagrać w gry planszowe, jak również skorzystać z bardziej spokojnych miejsc, gdzie przy muzyce odprężyć się po kulinarnych podróżach. Odbyła się także gra terenowa i zawody kulinarne. Każdy odwiedzający mógł znaleźć coś dla siebie, zarówno dla swojego podniebienia jak i w ramach spędzenia miło sobotniego i niedzielnego popołudnia. Uczestnicy głosowali na najsmaczniejszy food truck, także mobilni kucharze dokładali swoich sił, aby wszystkie specjały zachwycały i zachęcały do spróbowania. Zapachy, jakie roznosiły się po całym terenie CKiS przyprawiały o wilczy apetyt nawet tych sceptycznie nastawionych do takiej formy posiłku. Wszystkie potrawy spełniały najwyższe standardy i oczekiwania, słodkości wręcz zapraszały, aby je spróbować. Festiwal Smaków Food Truck okazał się bardzo ciekawym wydarzeniem dla mieszkańców Pruszkowa i okolic. Zarówno jedzenie jak i atrakcje były doskonałą alternatywa, aby miło spędzić czas z rodziną, przyjaciółmi, a także poznać ciekawe potrawy.

Tekst & fot - Lidia Łączek

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do