Reklama

Wypieki z Otrębus nagrodzone certyfikatami programu „Doceń polskie”

13/02/2017 00:15


 

Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” potwierdziła wysoką jakość produktów Piekarni Cukierni AK Otrębusy. Podczas XXIII certyfikacji żywności specjaliści z branży spożywczej wyróżnili aż 5 wyrobów firmy z siedzibą w Otrębusach. Decyzja o przyznaniu prestiżowych certyfikatów zapadła 1 lutego w Sosnowcu. Eksperci ocenili łącznie ponad 180 produktów, lecz nagrodzili wyłącznie te spełniające wszystkie kryteria programu.

 

Wypieki z Otrębus nagrodzone certyfikatami programu „Doceń polskie”

- Odpowiedni smak i wygląd, a także cena adekwatna do jakości - tylko wyroby posiadające te cechy, mogą zostać nagrodzone przez Lożę Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Poza tym, każdy z nich musi posiadać tzw. polski akcent wyrażający związek produktu z naszym krajem - wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu „Doceń polskie”. Jak dodaje, do zorganizowanej 1 lutego br. w Sosnowcu certyfikacji zakwalifikowanych zostało ponad 180 wyrobów z asortymentu niemal 80 wytwórców z całej Polski. Niedawany audyt był dwudziestym trzecim w historii organizowanego od 2011 roku programu „Doceń polskie”. Od samego początku honorowy patronat nad atestacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W gronie ocenianych wyrobów znalazło się m.in. 5 propozycji Piekarni Cukierni AK Otrębusy.   Chleb baltonowski, Ciastko owsiane, Sernik krakowski, Tort royal oraz Chleb żytni domowy bez drożdży tego przedsiębiorstwa zdobyły maksymalne noty za oceniane kategorie, toteż każdy z nich otrzymał nie tylko certyfikat „Doceń polskie”, ale także tytuł TOP PRODUKT. - Godło promocyjne przyznawane jest za konkretny produkt, który uzyskał od Loży Ekspertów minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się natomiast żywność z maksymalnymi notami - precyzuje M. Bielski.

Należy zaznaczyć, że propozycje piekarni z Otrębus zostały nagrodzone przez Lożę Ekspertów po raz drugi. Wyróżnione propozycje uhonorowano po raz pierwszy niemal dwa lata temu.

Podczas lutowego audytu, specjaliści z branży spożywczej podtrzymali pozytywny werdykt dot. jakości tych produktów. Wyniki minionej atestacji potwierdzają, że firma z Otrębus utrzymuje wysoki poziom bez względu na upływ czasu.

Loża Ekspertów, decydująca o przyznaniu certyfikatów jakości, obradowała pod przewodnictwem Mirka Drewniaka, mistrza kuchni, współzałożyciela i członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl www.blog.docenpolskie.pl Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

 

 
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do