
Zgodnie z prognozami meteorologicznymi największe mrozy są już za nami. Przypomnijmy jednak o zasadach prawidłowego dokarmiania ptactwa pozostającego z nami na zimę.
Dokarmianie pomaga przetrwać
Pomóżmy ptakom przetrwać zimę, dokarmiając je. Ważne, aby dokarmiać ptaki mądrze, tak aby im nie zaszkodzić. One odpłacą nam za tę pomoc przebywając blisko nas, pozwalając podziwiać swoje piękno.
Dokarmianie ptaków powinno odbywać się tylko zimą, dopiero gdy przyjdą mrozy. Dokarmianie całoroczne przynosi ptakom zdecydowanie więcej strat niż korzyści. Zbyt wczesne rozpoczęcie dokarmiania jesienią zaburza wędrówkę łabędzi i kaczek, powodując ich pozostawanie w Polsce i późniejsze problemy w przetrwaniu mroźnej zimy. Celem dokarmiania jest danie ptakom wsparcia w okresie mrozów i obfitych opadów śniegu.
Jak mądrze pomagać?
Najważniejsze to rodzaj i jakość pokarmu. Zdarza się, ze ludzie oferują ptakom spleśniały chleb, resztki ciast, zepsute kasze czy stęchłe ziarno. Głodne ptaki wszystko zjedzą, ale efekty takiej „pomocy” mogą być tragiczne.
Czerstwe pieczywo może być doskonałym pokarmem dla kaczek i gołębi, ale tylko wtedy, gdy nie jest spleśniałe i zadamy sobie trud pokrojenia go w około 1 cm kostkę. Dokarmianie ptaków czerstwym pieczywem podczas odwilży sprawia, że taki pokarm szybko nasiąka woda, przez co łatwo się psuje. Przy odwilży ptaki mają o wiele mniejszy apetyt i zjadają mniej pokarmu. Na dodatek woda z topniejącego śniegu może zawierać rożne toksyczne dodatki, jak choćby substancje służące do odladzania jezdni i chodników. Przy temperaturach powyżej zera większość ptaków nie ma problemów ze zdobyciem naturalnego pokarmu.
Nie dokarmiajmy „na zapas”. Karmę należy wykładać w ilości, którą ptaki zjedzą natychmiast, by nie psuła się i nie zamarzała.
Czym dokarmiać ptaki?
Łabędzie i kaczki – najlepsze dla nich będą ziarna zbóż, drobno pokrojone warzywa surowe lub gotowane (bez soli!), w trakcie surowej zimy specjalny granulat dla ptaków wodnych. Chleb (wyłącznie świeży i rozdrobniony) może stanowić uzupełnienie pokarmu – karmienie wyłącznie chlebem przez kilka zimowych miesięcy prowadzi u tych ptaków do chorób układu pokarmowego!
Gołębie miejskie, sierpówki, kawki lub gawrony – chętnie zjedzą grube kasze, pszenicę, a także czerstwe białe pieczywo pokrojone w kostki o wielkości ok. 1 cm.
Sikory – poza tradycyjnym kawałkiem słoniny możemy serwować nasiona słonecznika (łuskane lub w łupinach). Pamiętajmy, że słonina musi być surowa, bez przypraw i nie może wisieć dłużej niż 3-4 tygodnie. Trzeba ją zdejmować przy temperaturze powyżej zera, gdyż wtedy szybko jełczeje i staje się szkodliwa.
Wróble i mazurki – odpowiednie dla nich są rożne odmiany prosa, drobne kasze i łuskany słonecznik.
Pamiętajmy, że sól, dodatki chemiczne i przyprawy, które znajdują się w resztkach z naszych stołów, są dla ptaków szkodliwe i powodują u nich poważne choroby.
Źródło: http://www.stop.eko.org.pl/ oraz http://www.otop.org.pl/
Podczas mrozów, które już minęły również pruszkowskie kaczki były dokarmiane.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie