Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie zaprasza na Rodzinne Spotkanie Weekendowe „Biblijne smaki” w sobotę, 26 sierpnia, w godz. 11:00 – 15:00.
Co jadali starożytni Izraelici? Co było im niezbędne do życia? Sposób, w jaki człowiek funkcjonuje, wpływa na jego życie duchowe. Według zasad kuchni biblijnej ważne jest to co jemy, ponieważ ma to wpływ na naszą duszę.
Specjalnie dla Państwa przygotujemy następujące stanowiska:
prezentacje potraw;
warsztaty kulinarne;
prezentacje wyposażenia kuchennego;
obyczaje kulinarne;
przepisy;
mini prelekcje, czyli opowieści… kuchenne:
- Manna z nieba – o pożywieniu w Starym Testamencie,
- „Zepsuty Wschód?” - o rzymskich i greckich stereotypach kulinarnych,
- Agape - symbolika wspólnego jedzenia, a szerzenie się chrześcijaństwa w świecie grecko-rzymskim.
Warsztaty kulinarne przeprowadzą dla Państwa członkowie Stowarzyszenia Na Rzecz Popularyzacji Kultury Antycznej „Hellas et Roma”, pracownicy Instytutu Historii UMCS w Lublinie.
W ramach inspiracji przed naszym kulinarnym spotkaniem zachęcamy do zapoznania się z biblijnym menu (i wypróbowania go we własnej kuchni!):
- placki figowe Abigail (zdrowy i praktyczny sposób na słodycze i przekąski),
- bób z dodatkami,
- maca - podpłomyki z dodatkami,
- chleb z solą,
- chleb ze słodkimi dodatkami,
- talerz owoców (figi, suszone owoce, melony i inne słodkości),
- ogórki z koprem (w zaskakujący sposób - na ciepło),
- gulasz jagnięcy z morelami i kolendrą (potrawa rzadka i wykwintna),
- napoje: sycera (biada tym, którzy mieszają sycerę - sfermentowany napój alkoholowy z daktyli); ocet z wodą (zaskakujący sposób na ugaszenie pragnienia),
- hummus nie hummus (pieczone kulki z ciecierzycy).
Księga Syracha: Rzeczy pierwszej potrzeby dla życia człowieka - to: woda, ogień, żelazo i sól, mąka pszenna, mleko i miód, krew winogron, oliwa i odzienie (39,26).
Komentarze opinie