
Corocznie przeprowadzany konkurs naturalnych produktów żywnościowych i ich wytwórców na Mazowszu doczekał się prezentacji laureatów. Gala VII konkursu o „Laur Marszałka” przedstawiła najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe Mazowsza za rok 2013. Do konkursu zgłoszonych było 85 produktów.
Producenci indywidualni otrzymali nagrody za przednie produkty o smakowitych nawach. I tak Grażyna Więch (powiat wołomiński) - za chleb żytni razowy na zakwasie ze słonecznikiem; Manowska Krystyna (gospodarstwo agroturystyczne, powiat ostrołęcki) - za złotą kaczkę sołtysowej; Wiesława Kacperska (powiat legionowski) - za chruściki mazowieckie; Andrzej Sikora (powiat sochaczewski) ~ za szynkę adamowską; Tomasz Rachocki (powiat mławski) ~ za twaróg półtłusty wiejski niepasteryzowany; Gmina Przasnysz (powiat przasnyski) ~ za marmoladę z antonówek; Franciszek Kesler (powiat ostrowski) ~ za olej rzepakowy Keslera; Zbigniew Rychlewski (Warszawa) ~ za słodką marmoladę paprykową; Anna Szpura (powiat łosicki) ~ za miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy; Halina Nałęcz (Koło Gospodyń Wiejskichin, powiat legionowski) - za leśną borówczankę.
Przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową zostali nagrodzeni za apetycze produkty o niezrównanych nazwach. Robert Jasiński ("ER" Jasiński, Budy Janowskie, Mińsk Mazowiecki) ~ za razowiec więzienny; Dariusz Gałachowski (cukiernia z Klonowej, Siedlce) - za ciastka migdałowe "Mandrole"; Cukiernia Szymańscy s.c. Cukiernia Karpatka Marek Oksiński (Góra Kalwaria) ~ za szarlokę-słodycz ziemi czerskiej; Piekarnia-Cukiernia Piekarszyk s.c. (Kroczewo, Załuski) ~ za lody malinowe i truskawkowe z Kroczewa; Wędliny z Dębiny Elżbieta Tomaszewska(Dębina, Czosnów) ~ za salceson "z noża"; Gerard Sobolewski PPHU (Nowa Dzierżążnia, Dzierżążnia) - za polędwicę wędzoną; Zakład Mleczarski sp. z o.o. w Płońsku z/s w Skarżynie (Skarżyn, Płońsk) - za twaróg staropolski krajankę półtłustą; Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk (Pajaków, Przyłęk) - za gruszkę korzenną; Gospodarstwo Sadownicze MB (Komorów, Wieniawa) - za smaczek z Doliny Radomki - naturalny mętny sok jabłkowy.
"Moda na regionalną żywność ciagle trwa; dzięki temu możemy poznać wyjątkowe lokalne produkty" - skomentował Adam Struzik. "Są one wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców." Podczas gali wręczono także dyplomy nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsza. Klimatyczną oprawę muzyczną zapewniła 44-osobowa orkiestra dęta z Dzierzgowa wraz z zespołem marjoletek. "When the Saints go marchin"in", "Down by the siverside", "Route 66", "River Quai March", a także swojskie "Orkiestry dęte", motywy cha-cha i chatlestona były perełkami muzyki brass-bandowej.
Użyteczne linki: www.mazovia.pl
Jerzy W. Ryll
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie